TRX TELJES TESTEDZÉS

A TRX a funkcionális edzések királya! Számtalan próbálkozás volt már az utánzására, lemásolására, mégis piacvezető eszköz tudott maradni. De miben különb, mint olcsóbb utánzatai? A bejegyzésből te is megtudhatod!

 Az első bejegyzésemben olvashattál már róla, hogy a TRX honnan indult, és hova fejlődött. Sok-sok év tapasztalata után született meg 2016-ban a TRX C4, de elődjeiről sem szabad megfeledkezni, hiszen majdnem egy évtizedig (és még további évekig fognak is) jelentettek egyet a funkcionális edzés fogalmával. 

A TRX alapelve: bárhol. Ezt az elvet pedig minden TRX eszközzel tökéletesen átadták a fejlesztők. A TRX Suspension Trainer, és a TRX Rip Trainer használatához semmi másra nincs szükségünk, mint egy stabil felfüggesztési pontra. Ez lehet egy fa, mestergerenda, villanyoszlop, ajtó, ablak, vagy a TRX speciálisan kifejlesztett rögzítő eszközei is (X-Moutn, Invizi-Mount). Facsemetével természetesen ne próbálkozzunk 🙂Miután megvan az ideális felfüggesztési pont, két módon tudjuk eszközünket rögzíteni. Az egyik a klasszikus TRX Anchor Straps (jobb oldali kép), a másik a TRX Door Anchor, amit ajtóhoz, ablakhoz tudunk rögzíteni, lehetőleg úgy, hogy az ajtó tőlünk kifelé nyíljon.A TRX Achor Straps szárán található masszív, több száz kiló terhelést is bíró fekete varratok segítenek a szár rövidítésében, vagy hosszításában, attól függően, hogy milyen magasságú felfüggesztési pontot sikerült találnunk. Tekerjük körbe a magasságnak megfelelően a szalagot, majd a fekete karabinert csatlakoztassuk a szárhoz. A következő videóban egy X-Mount-on keresztük mutatják be ezt a folyamatot. 

Miután ezzel megvagyunk, jöhet a hab a tortára! Az Anchor Strap legalsó kis reteszébe akasszuk be a TRX-et! És itt a jön a TRX egyik nagy erőssége, a strapabíróság! Az eszközhöz tartozó heveder a tesztek során 300 kg terhelést bírt el! Természetesen ilyen terhelésnek sosem lesz kitéve az eszköz, mindenesetre megnyugató, hogy nyugodtan hintázhatunk rajta 🙂 Az optimális TRX magasságot úgy állítsuk be, hogy a Kiegyenlítő Hurok (következő bemutatott elem) körülbelül 185 cm magasságban legyen!

Apró, de ugyanakkor az egyik legfontosabb rész: a Locking Loop, amit mi kiegyenlítő hurokként szoktunk emlegetni. A vendégeim biztosan unják már, hogy rendszeresen rágom a fülüket emiatt, de ez a kis egyszerű rész több praktikumot rejt magában, mint elsőre gondolnánk. A legfőbb feladata, hogy nem hagyja az eszközt egykezes használatnál sem elfogorni. Azonban a kétkezes, kétlábas gyakorlatok közben is érdemes fél szemünket rajta hagyni: a hurok megvastagított része jelzi, hogy a két szár egyforma hosszúságon áll-e. Amennyiben az összevarrt, megerősített rész a vízszintestől nagyobb dőlésszögben áll, akkor kézzel vagy lábbal korrigálnunk kell a szárak elhelyezkedését. Én a vendégeimnek 20-25 fokosnál nagyobb szögnél szoktam javasolni a korrigálást, annál kisebb mértékű egyenletlenség véleményen szerint nem számít jelentősnek a gyakorlatok szempontjából (a korábban említett 185 centis magasságot tartsuk szem előtt!)

A TRX-et négy különböző hosszúságon használhatjuk: rövid, közepes, hosszú, túlrövidített. A TRX hosszát a száron található sárga pánttal tudjuk állítani. Fontos, és a hatékony (főleg gyors) használat és átállítás érdekében alapvető dolgot tartsunk szem előtt: leengedésnél mindig párosával, felhúzásnál egyesével állítsuk a TRX szárát. Az egyes gyakorlatokhoz külön-külön hosszúságok tartoznak. A következő öt videóban minden egyes hosszúsághoz mutatok egy-egy gyakorlatot, illetve a szárbeállítást is szemléltetem.

1. Túlrövidített hossz (legfőképp evezéses gyakorlatok)

2. Rövid hossz (“egyes” hossz /sárga varrás a TRX szár tetején/, normál hosszúság – evezések)

3. Félhossz (“kettes” hossz /dupla sárga varrás a TRX szár közepén/ – TRX-nek háttal végzett gyakorlatok zöme, TRX rövid hosszon végzett gyakorlatok nehezítése)

4. Teljes hossz (talajon végzett, vagy a közepes hossznál nehezítettebb gyakorlatok, plank /lábszárközépig állított kengyellel/)

5. TRX szárbeállítás

A TRX szár végén a fogantyút és a lábkengyelt találjuk. Az új TRX C4 fogantyúi már mikrobakteriális anyagból készültek, azonban a régebbieknél ügyelnünk kell az időközönkénti tisztításra. A lábkengyel az újabb típusoknál tépőzárral állítható. Ha a Pro vagy Tactical TRX-ből szeretnénk vásárolni, figyeljünk arra, hogy az utóbbi lábkengyele nagyobb méretű, mint a Pro-é, így edzőtermi használat során könnyen átcsúszhat rajta a lábfejünk. Az első TRX-ek szárát csattal, az újabb Pro és Tactical TRX-el szára pánttal állítható. A limitált szériás TRX Pink szintén pántos megoldással készült. 

Ha kedvet kaptál egy saját TRX beszerzéséhez, az egyetlen magyarországi hivatalos forgalmazótól az alábbi képre kattintva rendelhetsz magadnak! A legújabb, főleg otthoni használatra tervezett TRX Fit most elképesztően akciós áron, mindössze 35.000,- Ft-ba kerül!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, ha kérdésed van, kommentben várom! 🙂

Ha pedig velem szeretnéd kipróbálni, jelentkezz be óráim egyikére!

Roli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − egy =