MI IS AZ A TRX?

Sziasztok!
Az első bejegyzésemben bemutatom nektek a TRX-et, az eszköz rövid történetét és hátterét, valamint pár hasznos érdekességet is! 🙂

#1: A név

A TRX a Totalbody Resistance Exercise szavak rövidítése, azaz teljes testtel végzett ellenállásos gyakorlatok (kicsit persze amerikás megoldással belecsempészve egy X az E helyett a végére). A legnépszerűbb eszköz a TRX Suspension Trainer, amellyel a legtöbb funkcionális- és fitneszteremben találkozni lehet. Második generációs eszköze a TRX Rip Trainer, mely egy olyan rúd, amely egyik oldalán gumiszalaggal rögzíthető egy felfüggesztési ponttal. Utóbbi egyelőre még ritkábban fordul elő. 2016-ban pedig megjelent a harmadik generációs, legújabb TRX C4 fantázianévre keresztelt eszköz, mely az alap TRX továbbfejlesztett változata.

#2: Az alapító

A TRX alfája és omegája: Randy Hetrick. A korábbi haditengerész az amerikai elitalakulatnál töltött ideje alatt szeretett volna egy olyan eszközt, mellyel a teljes testét megdolgoztathatja, szinte zsebkendőnyi területen. Praktikussága mellett figyelnie kellett arra is, hogy az eszköz ne jelentsen többletsúlyt az amúgy sem pihekönnyű hátizsákokban. Hetrick a mai napig a TRX brand vezetője.

#3: Az első nem hivatalos TRX

Az első TRX a mai napig megtekinthető a TRX San Francisco-ban található főhadiszállásán. Készítéséhez Randy egy jujitsu övet, és ejtőernyős hevedert használt (mindez 1997-ben). Találmányát jó ideig nem szabadalmaztatta, hiszen a TRX Suspension Trainer egészen 2004-ig váratott első megjelenésére, igaz akkoriban még Travel X néven értékesítette a saját autója csomagtartójából 🙂 A mellékelt képen Pozsonyi Zsolt (szürke pólóban) TRX Master Trainer látható Randy Hetrick irodájában, kezében az első TRX.

#4: Hatékonyság

A TRX hatékonysága egyszerűségében rejlik. Az eszköz mindössze 70 dkg. Amire szükség van a biztonságos használatához, az egy stabil felfüggesztési pont (és persze a gyakorlatok pontos ismerete). Szinte valamennyi edzőtermi gyakorlat elvégezhető vele, viszont a mozgást sokkal több dimenzióban végezhetjük (fekvenyomás <-> TRX fekvőtámasz). A nagysúlyos edzések természetesen nem helyettesíthetőek az eszközzel, azonban a 3D mozgás elengedhetetlen segítője. Továbbá nemtől, kortól, és edzettségi állapottól függetlenül bárki használhatja, hiszen egy-egy gyakorlat nehézségét saját testsúlyunk dőlésszöge, ellenállása adja.

#5: Fitness Anywhere

A TRX brand, és a hozzá kapcsolódó tananyagok, szellemi és fizikai termékek 2004 óta a Fitness Anywhere tulajdonjogai. Képzéseik jelenleg 60 országban elérhetőek, köztük Magyarországon is. Itthon az R-MED Akadémia tartja a hivatalos TRX képzéseket (TRX Suspension Training Course, TRX Rip Training Course, TRX Sports Medicine Course érhető el jelenleg).

#6: TRX Rip

(forrás: Wikipédia) A TRX Rip Trainer egy 1.2 m hosszú vasrúd, melynek egyik végéhez rugalmas ellenállás (gumikötél) csatlakozik. A Rip Trainer az elasztikus ellenállás előnyeit kihasználva aszimmetrikus terhelést nyújt, mely állandó kihívást jelent az egyensúly megtartása és a maximális izomépítés szempontjából. Ezzel fejleszthető a rotációs erő kontrollálása és generálása, a törzsstabilitás, a koordináció, az izometrikus, és a dinamikus gyorserő. Használatával teljes testes edzés végezhető. Használható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz, rehabilitációtól az élsportig.

A TRX Rip Trainert Pete Holman amerikai gyógytornász, erőnléti edző, amerikai taekwondo-bajnok, az amerikai taekwondo válogatott egykori kapitánya fejlesztette ki, és eszközével 2011 tavaszán csatlakozott a Fitness Anywhere LLC-hez.

#7: A jövő

A TRX nem elégedett meg szimplán a TRX felfüggesztéses edzésekkel, hanem további újításokba fogott bele. Így a tengerentúlon már számtalan új képzés is elérhető. Ilyenek például a TRX Group Training Course, TRX Yoga, TRX Modality Course, TRX Movement Course. Bár az újításokkal minden bizonnyal fogunk még találkozni, az alap eszköz is igen sokszínű és végtelen számú gyakorlatot kínál nekünk. Csak rajtunk (és persze edzőnkön) múlik, mennyit hozunk ki belőle! 🙂

Az első bejegyzésem röviden ennyi lett volna, a következő bejegyzésben pedig ízekre szedjük az eszközt, és megvizsgáljuk minden egyes elemének a jelentőségét! 🙂

Ha kedved támadt kipróbálni a TRX-et, vagy már ismered, és újra jönnél, jelentkezz be az óráim egyikére! 🙂

Órarend és további hasznos információk a weboldal felületén! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, ha kérdésed van, kommentben várom, és válaszolok! 🙂

Üdv! Roli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + húsz =